diumenge, 25 d’abril del 2010

Phnom Penh, els Killing Fields i el S21.



Després de Kratie vem agafar un bus directe cap a Phnom Penh. Vem passar nomes tres dies a la ciutat encara que molt intensos ja que no vem parar ni un segon. M'emporto una bona sensació de Phnom Penh, encara que no sigui una ciutat molt bonica i sigui especialment caòtica, vem passar uns dies molt agradables visitant mercats, sopant en els restaurants del passeig de la vora del riu... Però el que realment ens ha impactat mes es la visita als Killing Fields i al S21.

De 1975 a 1979 els Khmers Rouge van governar Cambodja. El regim de Pol Pot constituït per una classe cambotjana educada ja que la majoria dels seus membres van estudiar al estranger va instaurar un dels règims mes violents mai vist basat en la revolució agrícola i on va convertir el país en una societat completament rural i sense classes socials. Per aconseguir aixo, el regim va eliminar la moneda com a medi de pagament, va buidar les ciutats, va prohibir la religió i l'educacio i va executar tota la població educada (els khmer rouge van matar entre 2 i 3 milions de persones, al voltant d'un quart del total de tota la població).

El S21 era una ex escola convertida pel regim en presó, centre de detenció i tortura. Les classes les van convertir en sales de tortura on nomes hi havia un llit al mig de l'habitacio i on els presoners podien passar-se fins a quatre mesos sense casi menjar ni beure. Casi tots els presoners després serien executats en els Killing Fields.




Els Killing Fields de Chouenk Ek estaven situats a uns 14km al Sud-Est de Phnom Penh i es el lloc on es van executar mes de 17000 persones entre elles dones i nens (per por de venganza). En el mig dels fields hi ha una estupa commemorativa amb mes de 9000 cranis de les víctimes.
Les visites son molt dures però valen molt la pena. Es molt impactant ja que el genocidi es molt recent i en els dos centres tot esta exposat molt explícitament, catalogat, hi ha fotografies de les víctimes abans, durant i després de la tortura.



Quant acabes la visita surts bastant tocat i planteja'n-te com el ser humà es capaç de cometre tals atrocitats. Com ja he mencionat abans les visites son molt interessants, i es evident que es molt important que la gent sapigue el que va passar perquè no es torni a repetir, però es necessari tenir els cranis i la roba del morts a l'estupa? Es necessari explicar-nos cada detall de com van matar als presoners? Em sembla una mica massa...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada